5 typer af lån
Skal du låne penge til enten forbrug, hus, bil eller noget helt andet, så kan det være lidt uoverskueligt hvilke lån der findes. For at hjælpe dig på vej, så ser du nedenfor en liste over de 5 mest brugte lån lige nu.
- Forbrugslån
Et forbrugslån er et lån du tager udelukkende til forbrug. Det kan være til dit eget private hverdagsforbrug, diverse køb du ellers ikke lige har råd til. Nogen låner endda også til at betale andre lån tilbage – hvilket er en dårlig idé. Løbetiden på et forbrugslån er oftest fra 1 til 10 år alt efter hvilket lån du optager.
- Realkreditlån
Et realkreditlån er et lån man ofte tager når man skal købe en ny bolig i form af enten et hus eller en lejlighed. Typer af realkreditlån er bl.a. flexlån, fastforrentede lån og prioritetslån.
- Banklån
Et banklån dækker over flere lån, som du kan optage i banken. De lån der ligger under betegnelsen er bl.a. billån, boliglån og forbrugslån som også nævnes i denne liste. Hver enkelt lån har sine egne betingelser og formål. Læs mere under hver enkelt mål her i guiden.
- Boliglån
Når du optager et boliglån i banken, kan den deles op i 2 kategorier: Boligkøb og boligforbedringer og det afhænger af hvad pengene er møntet på. Når du skal købe ny bolig skal 80% af værdien lånes gennem et realkreditinstitut og 20% skal lånes gennem et boliglån i banken.
- Studielån
Et studielån optages når man er studerende, da det i den periode kan være svært at få pengene fra SUen til at række til alle udgifter. Et SU-lån er et meget populært lån for studerende da det er det billigste lån man kan optage. Det er et lån der ydes fra den danske stat og det er kun de studerende der kan benytte sig af lånet.
Har du mange lån?
Er du endt i den situation at du har mange forskellige kreditorer som du skylder penge til, så kan det være en fordel at benytte et samlelån. Med et samlelån kan du samle alle dine lån et enkelt sted og dermed har du kun én gæld, ét afdrag og én rente, og det gør overblikket meget bedre. Du skal være opmærksom på om det er fordelagtigt for dig, og det kan du se ud fra den rente dit samlelån kommer til at have. Du skal være opmærksom på, at hvis du samler alle dine lån i et samlelån, så har du ikke mulighed for at forhandle nye aftaler med dine kreditorer.